Recepty na grilování

Obsah

Grilovaná klobása je beze sporu klasika – přece jen však stojí na začátku našeho horizontu grilování, který stále rozšiřujeme. Celá menu z grilu dnes najdete na jídelních lístcích gurmánů a stále rostoucí počet receptů v nejrůznějších vzrušujících variacích propůjčuje slovům „rozmanitost grilování“ zcela nový význam. Ponořte se do báječného světa receptů Weber!

Zde najdete správnou metodu grilování a dobu přípravy pro váš pokrm

K dosažení optimálního výsledku při grilování nestačí jen prvotřídní vybavení a vysoce kvalitní suroviny. Je také mimořádně důležité použít správnou grilovací metodu a zvolit optimální dobu přípravy. Následující přehled vám pomůže při výběru a předloží vám orientační hodnoty, kterými se můžete řídit.

Nezapomeňte prosím, že se může jednat jen o orientační hodnoty, protože přesný čas je ovlivňován mnoha faktory, které zde nemohou být zohledněny, jako jsou např. velikost grilovaného pokrmu, venkovní teplota atd.

DOBA PEČENÍ

 

Drůbež Váha, množství Způsob přípravy Čas
Celé kuře cca 1,2 kg Nepřímé 60-90 min.
Půlka kuřete 680–800 g Nepřímé 60–75 min.
Kuřecí prsa s kostí cca 230 g Přímé / Nepřímé 30–35 min.
Kuřecí prsa bez kosti 120–180 g Přímé 10–12 min.
Kuřecí palička cca 120-180 g Přímé / Nepřímé 30–45 min.
Kuřecí křídla cca 75 g Přímé / Nepřímé 30 min.
Mladé kuře 350–450 g Nepřímé 45–60 min.
Celá krůta (obecné pravidlo: 11-13 min/500g) 5,5–7 kg Nepřímé 2,5–3 hod.
Celá krůta (obecné pravidlo: 11-13 min/500g) 7–12 kg Nepřímé 3–4 hod.
Krůtí prsa cca 1,5 kg Nepřímé 60–90 min.
Krůtí prsa (bez kosti) cca 1,7 kg Nepřímé 1 hod.
Krůtí palička 450–680 g Nepřímé 55–65 min.
Steak z krůtích prsou 0,5–1 cm silný Přímé 5–8 min.
Špíz z krůtích prsou cca 2,5x2,5 cm Přímé 12–15 min.
Celá kachna cca 1,7 kg Nepřímé 1,5–2 hod.
Kachní prsa cca 220 g Přímé 10–15 min.
Celý bažant 900-1200 g Nepřímé 40–45 min.
Husa 5–7 kg Nepřímé 3 hod.
Steak z kuřecích prsou 120–150 g Přímé 10–12 min.
Špíz z kuřecích prsou cca 2,5x2,5 cm Přímé 10–12 min.
Kuřecí frikadely 2 cm silné Přímé 10–12 min.

 

Vepřové Váha, množství Způsob přípravy Čas
Steak ze svíčkové, kotleta cca 2 cm silný Přímé 12–14 min.
Svíčková (bez kosti) 1,5–2,3 kg Nepřímé 1–2 hod.
Žebírka 1,5–1,8 kg Nepřímé 60–90 min.
Steak ze svíčkové 350–450 g Přímé / Nepřímé 25-35 min.
Klobásky velké Přímé 25 min.
Klobásky malé Přímé 10–14 min.

 

Ryby Váha, množství Způsob přípravy Čas
Rybí steak cca 1 cm silný Přímé 6–8 min.
Rybí steak cca 2 cm silný Přímé 8–10 min.
Rybí špíz cca 2,5x2,5 cm Přímé 10–12 min.
Celá ryba nebo velký filet cca 2,5 cm silný Přímé 10 min.
Celá ryba nebo velký filet cca 4 cm silný Přímé 10–15 min.
Celá ryba nebo velký filet cca 5-6 cm silný Přímé 15–20 min.
Celá ryba nebo velký filet cca 7,5 cm silný do váhy 900 g Nepřímé 20–30 min.
Celá ryba nebo velký filet cca 7,5 cm silný 1-2 kg Nepřímé 30–45 min.

 

Hovězí, telecí maso Váha, množství Způsob přípravy Čas
Steak ze svíčkové, T-Bone steak cca 2,5 cm silný Přímé 10–12 min.
Steak z býka cca 4 cm silný Přímé 14–16 min.
  cca 5 cm silný Přímé / Nepřímé 15–20 min.
Rumpsteak 450–900 g Přímé / Nepřímé 12–15 min.
Hruď cca 2,5 kg Nepřímé 2,5–3 hod.
Svíčková (bez kosti) 1,8–2,8 kg Nepřímé 2–2,5 hod.
Steak telecí cca 2 cm silný Přímé 10–12 min.
  cca 2,5 cm silný Přímé 14 min.
  cca 3,5 cm silný Přímé 16–18 min.
Hamburger cca 2 cm silný Přímé ca. 10 min.

 

Zelenina Váha, množství Způsob přípravy Čas
Lilek silnější plátky, potřené směsí z pepře, soli a oleje Přímé 5–8 min.
Žampiony kloboučky, potřené směsí z pepře, soli a oleje Přímé 8–10 min.
Fenykl 4-5 silnějších plátků, potřené směsí z pepře, soli a oleje Přímé 12–15 min.
Zeleninové špízy   Přímé Dbejte na dobu přípravy jednotlivých druhů zeleniny.
Brambory malé nebo mladé, předvařené Přímé dokud nejsou křupavé
Brambory větší, batáty nebo silnější plátky yamů, potřené olejem Přímé 10–12 min.
Stroužky česneku oloupané, součást špízu Přímé s přihlédnutím k ostatním přísadám
Stroužky česneku půlené, grilované do měkka Přímé 8–10 min.
Stroužky česneku celé, v alobalu Nepřímé 45–50 min.
Dýně podle velikosti celá nebo podélně rozříznutá, potřená olejem Přímé 5-7 min. na každé straně
Pórek menší až střední, půlené podélně Přímé 12–15 min.
Kukuřice předem namočená, potřená máslem, zabalená do listů nebo alobalu Nepřímé 15–20 min.
Paprika nakrájená na půlky nebo čtvrtky, zbavená jader, potřená olejem Přímé 6–8 min.
Radicchio (čekanka) nakrájená na čtvrtky, řez potřen olejem, nutné jednou obrátit Nepřímé 15–20 min.
Chřest loupaný, dřevité konce odkrojené Přímé 8–10 min.
Rajčata půlená, doporučen silný žár Přímé 6–8 min.
Cuketa podélně půlená, nebo plátky, potřená směsí z pepře, soli a oleje, grilovat z obou stran Přímé 4–8 min.

 

Ovoce Váha, množství Způsob přípravy Čas
Ananas (bez středu) plátky Přímé 6–10 min.
Jablka vypeckovaná, půlená Nepřímé 15–20 min.
Meruňky vypeckované, půlené, jako špíz, plochou řezu dolů Přímé 6–8 min.
Banán ve slupce půlený, plochou řezu dolů, otáčet po cca minutě Přímé / Nepřímé 6–8 min.
Hrušky oloupané, půlené, plochou řezu dolů Přímé 10–14 min.
Fíky přednakrojené Přímé 5 min.
Nektarinky vypeckované, půlené, plochou řezu dolů Přímé 8–10 min.
Broskve oloupané, vypeckované, půlené, plochou řezu dolů Přímé 8–10 min.

 

Zdroj: www.weberstephen.cz